hits

Storm og mye nedbør

Det blir skikkelig høstvær over hele landet mandag. Årsaken er et lavtrykk som trekker nordover mot Svalbard. Dermed er det Vestlandet og Nord-Norge som får den værste støyten med vind opp i storm styrke og store nedbørsmengder.

Lavtrykket som går nordover mot Svalbard har tilhørende fronter som strekker seg sørover i Norskehavet og Nordsjøen. Disse kommer i løpet av mandag til å trekke østover over landet og gi kraftig vind og mye nedbør flere steder. På Vestlandet og i Nordland starter vindøkningen allerede søndag kveld. Nedbøren begynner i vest natt til mandag før den brer seg videre østover og nordover i løpet av dagen.

Vinden vil komme opp i sør-sørvestlig stiv til sterk kuling utsatte steder fra omtrent Sognefjorden og nordover til Finnmark. Ved Stad, Lofoten og Vesterålen og ut kyst og fjordstrøkene i Finnmark vil vinden komme helt opp i liten og periodevis trolig full storm. På Vestlandet og i Nordland blir vinden sterkest først på dagen, før den avtar ut over ettermiddagen, først i sør. Den sterkeste vinden i Finnmark oppstår fra ettermiddagen av.


Over: Det vil blåse nokså kraftig flere steder i morgen, og både ved Stad, i Nordland og ut kyst og fjordstrøkene i Finnmark vil vinden komme opp i storm styrke. Bildet over viser forventet vind kl. 7 mandag morgen.

Når det gjelder nedbøren så vil det regne fra Vestlandet og nordover til Lofoten og Vesterålen om morgenen. Nedbøren trekker videre øst- og nordover i løpet av dagen og det blir da etterhvert lettere vær fra Troms og sørover til og med Vestlandet. Snøgrensen vil ligge på ca. 1100-1300 m i sør, mens det fra Trøndelag og nordover vil komme regn på kysten og nedbør til dels som sludd eller snø i indre og høyereliggende strøk. Mest nedbør ventes på Vestlandet mandag morgen og natt til tirsdag, og totalt ventes det her ca. 20-40 mm nedbør på 24t fra mandag morgen til tirsdag morgen.

Sør- og Østlandet ligger i le og slipper billigere unna uværet. Her blir det bare sørvestlig opp i frisk bris på kysten. Men det blir skyet og disig vær med en del tåke, og det vil også her komme litt regn, først på Sørlandet mandag morgen, men i løpet av formiddagen trekker nedbøren videre østover og det blir gradvis lettere vær i bakkant. Nedbøren vil komme som sludd eller snø nord på Østlandet. 

Det blir generelt uendret eller litt stigende temperaturer over hele landet.

 

Over: Det blir vått på Vestlandet, opp i 20-40 mm på 24t fra mandag morgen til tirsdag morgen, mest kommer mandag morgen og natt til tirsdag.

Også tirsdag og onsdag ventes det å bli ruskevær i vest da nye lavtrykk trekker fra Island/Færøyene og inn i Norskehavet med en god del nedbør, spesielt til Vestlandet og vind opp i kuling styrke. Tirsdag kan vinden komme opp i storm styrke ved Stad, i Nordland og på kysten av Finnmark.
 

Én kommentar

Uvær i hele landet men Sør- og Østlandet ligger i le og slipper unna!

Journalist tåken!

Skriv en ny kommentar