hits

Eks-orkanen Nicole gav orkan på Grønland

Bilde: NASA Worldview

Sist uke flyttet den tropiske orkanen Nicole seg over Bermuda i midten av Atlanterhavet. Den var da en kategori 4-orkan som gav ekstremt kraftig vind og enorme nedbørsmengder der og var en av de aller kraftigste orkanene i Atlanteren så langt i høst. I går, 20. oktober, flyttet resten av denne orkanen seg mellom Island og Grønland og gav opphav til to forskjellige, lokale vindfenomener på Grønland, de såkalte piteraq- og neqajq-vindene, som begge gav vind av orkan styrke på østkysten av Grønland. 

Piteraq-vinden er en fallvind som oppstår når luften over innlandsisen på Grønland blir ekstra avkjølt av det kalde underlaget. Denne iskalde luften er mye tyngre enn den mildere luften ute ved kysten. Når denne iskalde luften så settes i bevegelse mot dalene på østkysten av Grønland, slik den ble i går av Nicole-lavtrykket, vil den rase ned disse dalene og bli svært kraftig. Piteraq-vinden gav i går vind av orkan styrke på øya Ikermit, som ligger sør for den største byen på Øst-Grønland, Tasiilaq. Vinden ble målt til 33 m/s, eller vind av orkan styrke. Samtidig falt temperaturen med 10 grader.

Det andre vindfenomenet, neqajaq-vinden, kan minne om hjørneeffekten som ofte gir storm ved Stad her i landet. Når kraftig øst- eller nordøstlig vind blåser gjennom Danmarkstredet mellom Island og Grønland, blir den forsterket rundt et stort nes, eller "hjørne", på Grønlandssiden av stredet. Her ligger øya Kulusuk som i går målte vindkast på opp til 35 m/s

Oppe på isplatået, ved stedet Summit på over 3000 meter over havet, ble det målt vind på 26 m/s, eller full storm, og en temperatur på 20 kuldegrader. Dette gir en følt temperaturer på rundt 50 kuldegrader. Lenger nord på kysten av Grønland skapte restene av Nicole snøstorm. 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar