hits

Ruskevær på Island

Den tropiske orkanen "Nicole" herjet over Bermuda i forrige uke. Nå har systemet svekket seg og er på vei nordover - mot Island.

Island får noen dager med skikkelig ruskevær nå i midten av uken. Årsaken er et kraftig lavtrykk som er på vei mot øya fra Atlanterhavet. Lavtrykket har med seg restene av den tropiske orkanen "Nicole".

"Nicole" er ikke noen orkan lenger og heller ikke en tropisk storm, men etter at slike uvær har rast fra seg på sydligere breddegrader blander de seg ofte med lavtrykk lenger nord. Det er altså dette som har skjedd med "Nicole" nå i starten av uken.

Selv om det er snakk om restene av et tropisk uvær, er det likevel ikke helt uskyldig. Resultatet av slike tropiske rester gir ofte uforutsigbare værprognoser og fare for store nedbørmengder på våre breddegrader, så også for Island sitt tilfelle i morgen og på torsdag. 

Det er nemlig snakk om vått og vindfullt høstvær, og selv om Islendingene er godt vant til både blest og regn vil dette uværet merkes godt på Sagaøya.

Vinden vil komme opp i stiv til sterk kuling langs kysten og i fjellet sør og vest på Island onsdag ettermiddag/kveld og tidlig natt til torsdag. De mest vindutsatte stadene på kysten i vest og i sørvest kan få liten storm i perioder. Vinden vil kome frå sørøstlig og sørlig retning.

Nedbørprognosene ligger på mellom 80-100 mm/24t frå midt på dagen i morgon til midt på dagen torsdag de våteste stedene, og aller mest nedbør ser ut til å komme på sørkysten av øya.

 Over: Bildet viser værsituasjonen på Island natt til torsdag 20. oktober. Det blå feltet indikerer nedbør, og lavtrykket med restene av "Nicole" ligger rett vest for øya.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar