hits

Tørkerekord i Bergen?

Statistisk sett er oktober den nest våteste måneden i året i Bergen. Denne oktober måneden har derimot vært preget av et kraftig høytrykk som har blokkert for de vanlige lavtrykkene som tar turen inn fra vest. Fra og med 4. oktober og frem til i dag, altså 10 døgn, har det ikke falt en eneste regndråpe i Bergen. I tillegg har himmelen stort sett vært skyfri. Folk flest kan ikke huske en finere oktober måned enn det vi har hatt frem til no. Men hvor langt tilbake i tid må en for å finne en tilsvarende lang periode uten nedbør om høsten?

De aller fleste lange tørre perioder inntreffer om våren og tidlig sommer, fra april til midten av juni, men vi har også flere eksempler på lange tørre perioder både om vinteren og til dels også om høsten. I oktober 2002 (8-18.okt) ble det registrert 11 døgn uten nedbør i Bergen. Høsten 1915 (slutten av september og begynnelsen av oktober) var det 15 døgn med sammenhengende tørt vær i Bergen. Denne rekordnoteringen ble slått i 1920 da en hadde 17 døgn uten nedbør fra 20. oktober til 5. november. Senhøstes 2010 hadde Bergen en tilsvarende lang tørr periode med 17 døgn uten nedbør, fra den 18. november til 4. desember.


Dagens værprognoser tyder på denne lange tørrværsperioden vil ta slutt på søndag eller mandag, dvs. etter 12 eller 13 døgn uten nedbør. Dermed kan en trolig fastslå at denne høstens værepisode ikke er ekstrem, men likevel temmelig uvanlig.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar