Høstferieværet

kommentarer

Fra mandag av er skoleelever i Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Oslo, Oppland, Vest-Agder, Vestfold og Østfold klare for høstferie, og fra onsdag eller torsdag er elever fra de tre nordligste fylkene også klare for litt fri. Hva passer vel da bedre enn at prognosene blir stadig mer samstemte om at høytrykket som er ventet inn fra vest vil dominere været i vårt langstrakte land gjennom store deler av uken?

Helgeværet

Fredag morgen møtte flere bilister hvite veier over fjellovergangene i Sør-Norge. Lavtrykket som gav opp i full storm på Sørvestlandet og en våt torsdag over Vestlandet flyttet seg videre nordover med kuling og kraftige byger. Lavtrykket bruker helgen på å flytte seg nord til Barentshavet, og vil påvirke helgeværet med kjølige luftmasser fra nordvest. Byger fra Nordvestlandet og nordover mens områdene lenger sør venter stort sett oppholdsvær da høytrykket gradvis nærmer seg.

Grafikken under viser trykkfeltene (de svarte linjene) for perioden søndag til tirsdag, og tilhørende nedbørsfelt (skravert grønt område)

Søndag:

Søndagsværet

Ukeværet

Det er dette høytrykket vi nå følger utviklingen til, for dette er høytrykket som vil gi finfint innhøstningsvær i store deler av landet (For høstferien var jo opprinnelig en "potetferie"). Høytrykket bygger over Sør-Norge gjennom helgen og utvides videre nordover til Troms og Finnmark iløpet av mandag og tirsdag.

Mandag:

Tirsdag:

Siste oppdaterte prognose har svært gode odds for at høytrykket blir liggende over Sør-Norge til neste helg (75%).

Større usikkerhet mot slutten av uken for de tre nordligste fylkene. Prognosene spriker mellom at høytrykket blir liggende og holder lavtrykkene vest i Norskehavet, at høytrykket svekkes sørover og gir rom for at fronter fra vest vil gi økende sørlig vind og perioder med regn (30%), eller en mellomting der høytrykket påvirker men klarer ikke å holde alle bygene unna. De tretti prosentene med gråere og våtere vær er tilstede, men ettersom dette fortsatt er nesten en uke frem i tid holder jeg en knapp på de resterende prosentene som slettes ikke er så verst!


God helg og god ferie!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits