Megi, kanskje Matthew og litt Karl

kommentarer

Som om det ikke var nok at vi får restene av den tropiske syklonen "Karl" inn over oss på tirsdag (scroll nederst i saken om du vil ha en kjapp oppdatering). Der er også 2 andre tropiske systemer vi bør følge fremover.

Megi

Det ene systemet er en tyfon med navn Megi. Denne ligger nå øst-sørøst for Taiwan og går rett mot sørlige Taiwan. Under er bildet slik den så ut midt på dagen søndag, norsk tid:


Den er nå en kategori 2 tyfon, men vil forsterkes til en kategori 3 eller 4 innen den faktisk går inn over sørlige Taiwan natt til tirsdag eller tirsdag morgen norsk tid. Den største faren med dette systemet er nedbøren som etter alt å dømme vil sørge for skred i fjellområdene og plutselige oversvømmelser (såkalte flash floods). Vinden vil gjøre at mange blir strømløse, og lokalt kan de materielle skadene som følge av vinden bli omfattende.

Megi svekkes en del når den passerer over fjellene i Taiwan (drivstoffet til slike sykloner er varmt hav, og uten dette svekkes systemet, i tillegg til den friksjonen fjellene utgjør på vinden). Men den vil likevel merkes godt i Kina også tirsdags kveld og/eller natt til onsdag. Megi vil imidlertid trolig gå så langt nord at følgene for storbyen Hong Kong ikke blir den aller verste. En tropisk syklon som treffer en storby er som kjent det som virkelig kan skape mye tap av liv og verdier.

Matthew(?)

En tropisk bølge (egentlig et område med ustabil luftmasse og heftige+organiserte tordenbyger) er på vei ganske hurtig vestover i den tropiske Nord-Atlanteren som vi ser av bildet under, tatt søndag kl 12 norsk tid:

Denne bølgen har foreløpig ikke noe annet navn enn en "forstyrrelse", men de fleste prognosene antyder at dette etterhvert vil utvikles til en tropisk syklon da den kommer inn i et område der forholdene er fordelaktige. Navnet vil i så fall bli Matthew.


Per nå er sjansen for utvikling til en syklon innen 2 døgn er gitt til å være 20% fra offisielt hold, men hele 80% innen 5 døgn. Banen dette systemet i så fall vil ta ser ut til å bli den sørligste så langt i orkansesongen for Nord-Atlanteren, selv om det blir meget usikkert mot slutten av måneden om dette fortsetter mot Mexico-gulfen, eller dreier av mer mot nord, over Jamaica (ca) og videre nordover mot Bahamas. Vi får bare følge med!

Litt om Karl-restene og påvirkningen her til lands tirsdag og onsdag
Tidligere i uken så restene av Karl ut til å kunne bli en real høststorm i Sør-Norge. Sannsynligvis vil et område på den mest utsatte delen av NordVestlandet fortsatt kunne observere vind av storm styrke for en periode iløpet av siste halvdel av tirsdag, men den virker nok en god del mindre spekatkulær nå enn tidligere, og fortsetter svekkelsen i fremtidige prognoser blir det bare kuling istedet, noe som med meteorolog-brillene på jo må sies å være skuffende. Men reste-Karl vil uansett markere starten på en mer høstlig værtype i Sør-Norge, særlig siden vi for dagen idag allerede klokken 12 har registrert sommerdager i samtlige 4 Vestlandsfylker. Trenden fremover er altså negativ (om du ikke er lei av sommer, selvsagt).
Det mest spennende å følge med på blir trolig nedbøren på Vestlandet som per siste prognose antyder 70-80mm iløpet av 24 timer fra kl 14 tirsdag til kl 14 onsdag. Og for Bergen sin del der September har vært veldig tørr (under halvparten av normal nedbør så langt i måneden), vil denne helomvendingen til høstvær i slutten av september sørge for at måneden likevel kommer opp på eller kanskje til og med litt over normalnivået.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits