Rekord-sen sommerdag i Nord-Norge?

kommentarer En kommentar

Dagen før den første høststormen kommer inn mot Skandinavia vil vår nordlige landsdel kanskje få rekordvarme til å være så sent på året.
Bildet under viser temperaturene i ca 1500 meters høyde for mandag ettermiddag.

Spania-luftmasse
Den varme (gule) tungen har sitt opphav i en luftmasse som i disse dager ligger over Spania og tilstøtende havormåder i vest og nordvest. Et lavtrykk i Atlanteren dytter denne varmluften mot Skandinavia gjennom helgen og vi får altså så mye som 12-13 grader over et lite område av Nord-Norge mandag. På en sommerdag med mye sol vil en så varm luftmasse tilsvare 26-27 grader!

Men, solen ligger lavt og nettene er lange...
Man må imidlertid holde tungen bent i munnen. I utgangen av september ligger solen lavt, nettene (og dermed perioden med avkjøling gjennom døgnet) er vesentlig lenger nå enn i juni/juli, så der er ingen god kake-oppskrift på at denne varme luftmassen faktisk når ned i lavlandet. På den andre siden er det en del vind i høyden på dette tidspunktet som i alle fall kan hjelpe til å tvinge luften ned bak fjellene (vindretningen blir sør-sørstlig, så denne nedsynkingen vil i så fall bli på nord og vestsiden). Blir vindstyrkene og luftmassene slik som de foreligger i siste prognose ligger det i alle fall så smått til rette for en sommerdag (altså makstemperaturer over 20 grader) på mandag et eller flere steder i område nordlige Nordland - Troms - vestlige Finnmark iløpet av mandagen. Om dette skjer i Troms vil dette bli rekord-sent da den senest målte sommerdag i fylket noen gang er 23. september (1960 i Nordreisa).

Temperatur-rekorden for September for Troms ble satt i 1938 i Målselv på 23.7 grader, og ble tangert i 1958 i Bardufoss, men dette ble henholdsvis målt 1. og 2. september. September-rekordene for både Nordland og Finnmark er noe høyere enn dette (henholdsvis 27.2 i Narvik og 24.8 i Karasjok).

Ã?n kommentar

steinar

24.09.2016 kl.14:51

Da må dokke ut i sola, ta med en badering og solbrilla. Så finn dokk ei fin lita vik og så kan alle kose sæ i sola og kanskjæ grille litt også.

Dæ meine no æ ihvertfall!

Skriv en ny kommentar

hits