Sommerværet 2016

kommentarer 3 kommentarer

Denne sommeren vil absolutt ikke gå inn i historiebøkene som værmessig den perfekte drømmesommeren. Selv om juni startet med knallvær og til dels tropevarme, ble det en væromlegging i nesten hele landet fra midten av juni. De neste to måneden frem til midten av august ble preget av stadige lavtrykk fra vest og sør som kom inn mot landet vårt. Dermed ble det stor hyppighet av kjølige vest og sørvestlige vinder med til dels rekordstore nedbørmengder på Vestlandet. I Bergen ble sommeren den våteste siden 1964. Lite sol var det også på Vestlandet. Bergen hadde ikke en eneste «penværsdag» i månedene juli og august. Sørlandet og Østlandet ble til tider liggende i le for disse vestlige vindene og fikk periodevis mye pent vær med over 20 varmegrader. Også store deler av Nord-Norge fikk i perioder fralandsvind med mye bra vær. Selv om værforholdene stort sett bedret seg litt i siste halvdel av august, var dette ikke nok til å redde det dårlige inntrykket av sommeren 2016:

  1. Både flere regndager og mer nedbør enn normalt ? særleg på Vestlandet.
  2. Middeltemperaturen var 0-1 grad varmere enn normalt, men sammenlignet med middelet for de siste 15 år var temperaturen i sommer litt lavere enn dette middelet.
  3. I store deler av landet var værforholdene dårligst i de mest vanlige ferieukene  fra begynnelsen av juli til begynnelsen av august.
  4. Det var færre varme sommerdager (over 20 grader) enn normalt, men fra Lofoten og nordover og på Sørlandet og Østlandet var antallet dager med over 20 grader nær middelet for de siste 15 år. Dager med over 25 grader var derimot i fåtall. De fleste steder fikk bare halvparten av det normale av slike varme sommerdager.

Værekstremer:

Høyeste maksimumstemperatur: 32,2 grader, Brusdalsvatn i Ålesund (21. juli)


 

3 kommentarer

Sylvia Utby

04.09.2016 kl.11:43

Den beste sommeren jeg kan huske.Passe med sol og passe med regn. Kjempebra for allergikere

svenn åge grimstad

04.09.2016 kl.11:57

Samme som går igjen hele tiden, hver dag , uker , måneder , år,,syting , klaging, depresjoner, lykkerus, skilsmissegrunn, yrhet og kåtskap, kjefting, ikke tørking av klær,våte sko..........ja en kan nevne i fleng både positive og negative , mest negative ting om været det avisene skriver om, lager statistikker, som om det hjelper,,, men i utgangspunktet så er det med dette fenomenet , er at ikke en kjeft gjør noe med det...Alle driter i å forsøke å forandre på det...,

Erik

04.09.2016 kl.12:16

Det har vært vær i sommer også, svært likt det vi har opplevd i årtier. Klimaendringene som alle snakker om, de menneskeskapte, gjelder ikke her selv om det er våtere på vestlandet enn i øst så har det vært slik siden tidenes morgen. Nei, her gjelder kun de naturlige endringene som bidrar til den uendelige pendlingen mellom hetebølger og istider...

Skriv en ny kommentar

hits