hits

Slik var været i august

August kommer trolig til å bli best husket som rekordvåt på deler av Vestlandet, ekstreme regnskyll i Oslo og mangel på solrike dager i vest. Middeltemperaturen for august var nær normalen i hele landet. De fleste steder fikk nedbørmengder nær det normale eller litt over. Minst nedbør fikk Nordland, Troms og Vest-Finnmark med bare litt over halvparten av normal nedbør. Aller mest fikk nordlige deler av Vestlandet der enkelte steder fikk dobbelt så mye som det normale og mer enn 500 millimeter nedbør. I Bergen falt det 370 millimeter nedbør i august. Dette er den våteste augustmåneden i Bergen siden 1929.

De to første ukene av august ble preget av at flere lavtrykk frå Nord-Atlanteren passerte over Skandinavia og gav perioder med kuling mellom sørvest og nordvest til Sør-Norge med en god del nedbør. Oslo-området ble rammet av ekstremt kraftige regnskyll lørdag 6. august. På Bygdøy falt det hele 33,4 millimeter nedbør på bare en time og i Asker hele 82 millimeter på 12 timer. Dette resulterte i lokal flom, stengte veier og flomskader på mer enn 100 millioner kroner. Et uvanlig kraftig lavtrykk som kom inn over Sør-Norge den 8-9. august gav vind opp i liten storm i kystområdene med rekordstore nedbørmengder på store deler av Vestlandet. I Bergen ble det ny lokal døgnrekord for august med 76,2 millimeter nedbør. Flere nedbørstasjoner litt lenger øst i Hordaland registrerte over 140-150 millimeter nedbør på ett døgn. På Gullfjellsplatået øst for Bergen ble det målt hele 230 milllimeter nedbør i løpet av disse to døgnene.

Fra den 14. til den 19. august bygde derimot et høytrykk seg opp over hele landet. Dette medførte rolige værforhold i stort sett hele landet med mye pent vær. Over innlandsområdene i Sør-Norge krøp temperaturen til dels over 25 grader, mens derimot kystområdene i vest fikk en del lokal tåke.

Fra den 20. august og ut måneden ble værforholdene igjen preget av at lavtrykk fra sør og sørvest som tok turen inn over Skandinavia. I starten av denne perioden var det Øst-Finnmark som fikk mest føling med alt regnet. Dette resulterte i at deler av Finnmarksvidda og Pasvik-området fikk mer enn dobbelt så mye nedbør i august. Deretter var det sørlige deler av landet og Nordland som fikk en nokså våt avslutning på måneden, men østafjells fremdeles perioder med pent vær med sommerlige temperaturer. Et tordenværsområde som passerte over sørlige deler av Hordaland og inn over Hardangervidda fredag 26. august resulterte i en dyretragedie der 323 reinsdyr mistet livet i et lynnedslag.

Værekstremer:

Max temp ? Norge:  26,9 grader, Nesbyen og Gulsvik (17/8)

Min temp ? Norge:  Fjellet: -4,8 grader, Juvasshø (10/8) Lavlandet: -3,5 grader, Folldal (12/8)

Max vind ? Norge:   Sør 26 m/s, Kråkenes (31/8)

Max nedbør ? Døgn:   144 millimeter, Opstveit i Hordaland. 

Max nedbør ? Måned: 504 millimeter, Opstveit i Hordaland.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar