Siste(?) smak av sommer

kommentarer

Sommeren er på hell og det kan vi også se på prognosene nå; lavtrykkene blir kraftigere og mer definerte i prognosene.

Perioden som vi nå har fremfor oss ser ut til å bli ganske så dominert av relativt kraftige lavtrykk vest og nordvest i Norskehavet, med høytrykk som ligger over kontinentet. Dette betyr generelt en vestlig vindretning, som er bra for østlige deler av Sørlandet, Østlandet og Finnmarksvidda og lengst sørøst i Finnmark. Det er derimot litt verre for Vestlandet, og kysten videre nordover til ca. Nordkapp der fjellene presser luften som kommer inn fra vest oppover og vi får regn som en konsekvens av det.

Sør- og Østlandet blir altså relativt klare værvinnere i uken som kommer, selv om det henger igjen litt regn/regnbyger på Østlandet første delen av mandag. Onsdag kan vi også få gode temperaturer i sørøst da et høytrykk over kontinentet drar seg videre litt østover og gir et kortvarig blaff av en varmere luftmasse nordover mot Sør- og Østlandet. En god del steder vil få temperaturer over 20 grader, og man kan i alle fall ikke utelukke at de varmeste stedene krysser 25-grensen. Bildet under viser temperatur-utsiktene kl 14 onsdag slik modellen har det representert:


Det må nevnes at basert på hvor varm selve luftmassen er, og hvordan varslede versus observerte temperaturer har vært siste dagen, tror jeg maksimumet blir noe høyere enn på dette bildet (som har et maksimum på omkring 22 grader). Det vil i så fall kvalifisere til at siste dagen i august blir en sommerdag, i det minste for en liten del av landet. For Vestlandet og mye av Nord-Norge sin del blir det i større grad sjøtemperaturene som avgjør temperaturen i luften, som betyr rundt 15 grader på Vestlandet og i Trøndelag og stort sett mellom 10 og 15 i Nord-Norge.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits