hits

Starten på høsten

Først av alt, ingen fare, folkens! Høytrykket er fremdeles i sikte og gjør seg gjeldende fra søndag-mandag denne helgen/neste uke; les mer om dette her. Men hva kan vi si om den sannsynlige værutviklingen i utgangen av denne måneden og inn i september som pr.def. er starten på høsten?

Vi har nemlig noe som heter månedsvarsel. Disse består av 50 ulike værprognoser og jobben vår blir å sammenstille dette til sannsynligheter for ulike værutviklinger - i praksis om det er sannsynlig med vått og kaldt vær, eller tørt og varmt? Dette behandler vi altså ikke på samme måte som vanlige værvarsel som vi ser på TV eller de vanlige vær-portalene, men gjør oss altså opp en mening om hvor sannsynlig det er at været vil avvike den ene eller andre retningen med hensyn på "normal-været". Og vi snakker uke for uke, ikke dag for dag. En "kald uke" til altså kunne bestå av 5 kalde og 2 varme dager.

Siste uke i august

For den siste hele uken i august ser middelet av disse prognosene slik ut for nedbør og temperatur:

Anomalier for nedbør(t.v.) og temperatur (t.h.) uken 22-28. august. Grønt er våtere enn normalt, oransj er tørrere enn normalt, blått er kjøligere enn normalt og rødt er varmere enn normalt.

I snitt altså sannsynlig med tørrere enn normalt over nordlige og vestlige deler av landet, men våtere enn normalt på Østlandet. Det mest sannsynlige blir at lavtrykk går i en sørlig bane (sør for Skandinavia) med sørøstlige luftstrømmer som typisk kan være ganske våte på Østlandet. Men det er 20% sjanse for lavtrykk fra vest som vil gi våtere vær også på Vestlandet og trolig Midt-Norge, og dermed snur opp ned på denne fordelingen for Sør-Norge.

Starten av September

Videre fremover i overgangen til september ser prognosene nå litt mer høstlige ut i gjennomsnitt (som jo er passende). Bare 5% av prognosene gir faktisk stabilt høytrykk de 2 første ukene i september. Det mest sannsynlige blir nå lavtrykk som kommer inn fra vest (45%), som jo er det mest normale vanligvis i september. De resterende 50% fordeles jevnt over enten sørlig lavtrykksbane (vått i øst og sør, kanskje tørt i nord og vest) og et regime med mye nordvestlig vind som gir kjølig vær for årstiden, vått i vest og nord (langs kysten) men i alle fall periodevis nokså tørt på Sør- og Østlandet.

Her er da tilsvarende gjennomsnittskart for de 2 første høstukene i 2016:


29.august - 4 september.


5 september - 11. september.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar