Så lenge kan høytrykket vare

kommentarer

I inngangen av denne helgen kommer et nytt lavtrykk inn mot Sør-Norge med vær som minner lite om sommer. Det ser ut til å bli et nytt døgn på Vestlandet der vi får opp mot 80mm nedbør iløpet av fredagen; NVE har nettopp utstedt fare for jord-, sørpe- og flomskred på gult nivå for de 2 nordligste Vestlandsfylkene. Samtidig påvirker restene av det forrige høstlige lavtrykket deler av Nord-Norge:


Nedbør fra kl 02 fredag til kl 02 lørdag.

Men så kommer da vitterlig høytrykket fra sørvest som vi har skrevet om tidligere i uken. Vi har lurt ganske lenge på når en flik av det meget stabile høytrykket ved Azorene skulle ta veien mot oss (jeg har personlig minst 2 ganger gått fem på med spekulasjonene mine hittil i sommer). For første gang siden starten av juli er prognosene nå entydige om at dette nå skjer. Dette betyr imidlertid ikke at temperaturene spretter opp på 30tallet momentant. Faktisk, siden vi nå har hatt 2 tilfeller av kald nordavind i bakkant av de siste lavtrykkene, bikker temperaturene knapt normalen. I alle fall ikke i første omgang. Høytrykket betyr riktignok lite nedbør og etter alt å dømme en god del sol, men altså temperaturer som bare såvidt sniker seg over 20tallet.

Det ser ut til at høytrykket får dominere 3-4 døgn i alle fall, med start så smått allerede søndag (14. august). Fra torsdag av blir det mer usikkert, og for dagene torsdag-lørdag har vi under listet opp de mest sannsynlige vær-scenariene (utfra ca. 150 mulige utfall i de ulike prognosene) :


Ulike værscenarier for perioden torsdag 18.august - lørdag 20. august

Det er altså 50% sjanse for at høytrykket holder seg i nærheten av en uke (7 døgn). Beveger vi oss videre frem synker denne til nær 30%:

Ulike værscenarier for perioden søndag 21.august - torsdag 25. august

3-4 dager med høytrykk er altså ganske sikkert, en ukes varighet er omtrent 50% sannsynlig, mens ustabil lavtrykksaktivitet enten fra vest eller sørøst blir etterhvert 70% sannsynlig når vi går inn i den siste fulle august-uken.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits