hits

Ikke stol på symbolvarsel i ustabilt sommervær - bruk radar

Sommerværet i Norge er som kjent oftest alt annet enn stekende sol fra skyfri himmel og 30 herlige grader. Veldig ofte er budskapet fra oss meteorologer at det blir ustabilt sommervær fremover. Perioder med både sol og regnbyger og et varierende skydekke. Det er problematisk å varsle været både på kort og litt lengre sikt, når vi har slikt vanlig norsk sommervær.

Det er veldig vanskelig å angi både hyppighet og nøyaktig hvor bygene vil inntreffe, dette klarer rett og slett ikke værmodellene særlig godt. Men både på storm.no og yr.no kan en likevel finne et bestemt symbol for været på et bestemt sted til et bestemt tidspunkt, samme hvor ustabil værsituasjonen er. Slik må det være fordi i mer stabile værsituasjoner på sommeren, og andre årstider enn sommer så vil det å angi været fra time til time med symbol egne seg godt, en kan ikke legge ned tjenesten om sommeren! Derimot så prøver vi meteorologer å formidle at en må ta disse symbolvarslene med en stor klype salt når regn- og tordenbygene regjerer over landet.

Det kan regne hos deg, mens i nabobygden en mil unna så skinner solen slik som storm.no varslet den skulle gjøre for deg også. Den eneste måten å skaffe seg noenlunde sikker informasjon om hvordan været utvikler seg de neste ettermiddagstimene når du skal planlegge grilling, og du vet at meteorologene har pratet om ettermiddagsbyger, er å bruke værradar. Da kan du se hvor bygene er, har vært, og hvor de er i ferd med å ta veien og således lage ditt eget varsel for de neste timene. Du kan gå inn på storm.no og velge kart og deretter radar, storm-appen kan også benyttes. I appen har vi laget en tjeneste som angir forventet nedbør neste time basert på radardata.

Av og til er det ikke så mye hjelp i radaren heller fordi byger plutselig kan oppstå nær der en befinner seg og dermed komme overraskende likevel, men oftest et veldig godt hjelpemiddel. Bruk radar!

 

 

Værradaren er smart å se på, særlig om sommeren.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar