hits

Sommer- og vintertordenvær

I går, og også i dag er det en god del tordenvær over Østlandet med kraftige regnbyger. Særlig rammet dette Drammensområdet mandag som fikk observert 47.4 mm nedbør i løpet av 12 timer, der mesteparten kom i løpet av noen få ettermiddagstimer. Resultat ble oversvømmelser og problem for togtrafikken.


Det tordner på Østlandet tirsdag.
 

Det er ikke så uvanlig at Østlandet får kraftige tordenbyger sommerstid. Dette skjer oftest når vi får opp varme og fuktige luftmasser fra sør, samtidig som det er forholdvis kjølige luftmasser høyt oppe i troposfæren. Sjansen er absolutt størst om ettermiddagen for da har solen fått virke litt over landmassene og gjør det enda litt varmere i luftlagene nær bakken. Resultatet blir at luftmassene i lavere luftlag "skyter" til værs og vi får kraftige opptårnede skyer som kan bre seg helt til toppen av troposfæren hvor de brer seg ut og ligner en ambolt. Dette kaller vi cumulonimbus skyer (forkortet CB-sky eller CB, av latin cumulus = haug, og nimbus = regn), og veldig ofte får vi kraftige regn- og tordenbyger når slike skyer bygger seg opp.

Flytter vi oss fra sommeren og over til vinteren så vet de som bor på Østlandet at da er det veldig sjelden det tordner der. Derimot er det slett ikke så sjelden Vestlandet får lyn- og tordenaktivitet i den mørke årstiden. Hvordan kan dette ha seg? Om vinteren er det jo ingen solvarme som kan hjelpe oss med å gi varme til luftlagene nær jordoverflaten, det kan derimot det varme vannet i Nord-Atlanteren! Når iskalde luftmasser fra Grønland strømmer østover over Atlanterhavet til Vestlandet, så blir de laveste luftlagene varmet kraftig opp og tar opp mye fuktighet, mens luftmassene høyere opp fortsatt er veldig kalde. Resultatet blir en veldig instabil atmosfære der cumulonimbus skyer bygger seg opp på veien og feier inn over Vestlandet med hagl- og tordenbyger.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar