Sydenhelg på vent

kommentarer 3 kommentarer

Og her kom kontrameldingen mange nordmenn ikke ville ha i midten av juli, men som enkelte kanskje synes er positivt.

Sydenhelg med 30 grader

I helgen som var viste flere av våre prognoser at neste helg, ja da var det håp om sommer for Sør-Norge sin del. Og ikke bare en liten smak eller ett hint av sommer heller, men ordentlig sydenvær med sol og opp i 30 grader! Bare sjekk blogginnlegget fra i går her.

Men som skrevet i går, så var og er ting usikkert - dessverre.

Usikre sommerprognoser

For i dag møtte meteorologene en helt annen historie når de åpnet værkartene for kommende helg. Ja det kommer en høytrykksrygg innover Sør-Norge på fredag, det er det en ganske stor enighet om. Men det som skjer videre med dette høytrykkssystemet er det som er usikkert!

I helgen som var viste største parten av våre modeller at dette høytrykket skulle prege en større del av Skandinavia og sige veldig sakte østover, samtidig som det skulle trekker god og varm sydenluft fra sør innover våre breddegrader. For mange perfekt sommervær. Se her, høytrykk og varm luft!


 

I dag bare passerer ryggen elegant forbi som om ingen ønsket seg sommer, og den gir Sør-Norge bare litt lettere vær fredag før.... ja gjett én gang! Nye lavtrykk og nedbørsområder trekker innover Sør-Norge fra De britiske øyer og en ny runde med grått og vått sommervær setter sitt preg på helgen. Da blir temperaturen sånn og man ser lavtrykkene som omkranser oss:

Men dagens prognose er ikke nødvendigvis fasiten heller, helgeværet er fortsatt veldig usikkert! Blir det sydenhelg eller blir det høsthelg for Sør-Norge?

Hvorfor?

Sommerværet, hvorfor er det så vanskelig å melde riktig? Hvorfor tar meteorologene "hele tiden feil"?

Sommeren er den tiden på året det norske folket har størst forventning til været, men det er også på denne årstiden folk flest blir skuffet.

Meteorologi er komplisert og været blir påvirket av så mange ting. I meteorologens verden må man så på været i ett stort bilde, men også på en liten skala. Når man ser på de større tingene, er det ofte plasseringen på høytrykk og lavtrykk som er ett fokus. Om sommeren er lavtrykkene svakere enn om vinteren, og når lavtrykkene er litt sommerdaff ja det er de vanskeligere å forutsi - både i forhold til hvilken bane de tar og hvor mye nedbør de bringer med seg og akkurat hvor de slipper nedbøren i fra seg. Høytrykk og lavtrykk driver alltid og kjemper om plassen og det er hårfint noen ganger hvilket system som vinner, og særlig da på sommeren. På mindre skala er solen og soloppvarming en viktig faktor. Vi har alle sett ut vinduet på en nydelig sommerdag som, i det du setter fyr på grillen og gjør klar for middag ute, er endret til en høstdag uten like med regn, torden og hagl - de uberegnelige ettermiddagsbygene!

Fattig trøst?

De aller fleste nordmenn synes det er kjipt at værmeldingen endrer seg fra dag til dag, særlig om sommeren når man ønsker å være ute og finne på ting i sommersolen. Men tro meg, mine med-meteorologene er nok enig når jeg sier at det er ikke så veldig festlig på jobb når værprognosene er usikker og peker i alle himmelretninger! I det ene øyeblikket tyder alt på sol og sommer, men plutselig er det helt uaktuelt og høsten har lyst å melde sin ankomst. Men noe må vi melde til det norske folk - og da må vi gå for det som der og da er mest sannsynlig.

Det norske sommerværet kan oppføre seg som en trassig treåring noen ganger. En ting er ihvertfall sikkert:

Været er og blir været. Naturen er naturen og gjør som den vil.

 

3 kommentarer

Einor voll

12.07.2016 kl.00:20

Om det er litt bingo for dere om hvordan høy og lavtrykkene oppfører seg. Så anbefaler jeg kanskje at dere slutter med langtidsvarslene?

De stemmer jo "nesten aldri"...

12.07.2016 kl.00:42

Er jo moro å se at "Varslene" nå ned datamodeller og all verdens teknologi er vesentlig mindre nøyaktige enn for 25 år siden... :-D

Skvatt

12.07.2016 kl.12:32

Vêrvarslinga er mindre presis i dag enn føre av di dei baserar seg forhufselegt mykje på sånn data. Nei, det var mykje lettare å vêre presis i varslinga i gode gamle dagar då metrologane sjølve plasserte båe høgtrykk og lågtrykk på vêrkartet etter kva dei tykte var rett. Og av di dei alle saman jobba hjå sjølvaste Rikskringkastinga NRK kunne me vêre visse på at det alltid vart meld rett vêr. Hugs at NRK alltid hev rett, slik at vêret retta seg etter kvisleisen dei melde au. Jau!

Skriv en ny kommentar

hits