30 grader til helgen?

kommentarer 20 kommentarer

Er du i Sør-Norge og starter ferien neste helg kan du ha lagt gullegget! Vi kan nemlig gå fra høstlige regnbyger første del av uken til paradisisk høysommer mot slutten!

Husker du spekuleringen om sommerhelg i denne posten fra 5. juli?

Nå kan det faktisk godt hende at dette skjer!

Bildet under viser temperaturene i ca. 1600moh for neste søndag (altså temmelig nøyaktig om en uke).


Temperaturene i denne høyden ser altså ut til å komme opp i omkring 15 grader. Med soloppvarming og høyt bakketrykk vil dette i lavlandet kunne tilsvare 30 grader.

Høytrykk + varmluft

Og solen vil kunne komme! Det som skjer er at en høytrykksrygg kommer inn fra vest i bakkant av bygeværet som vil dominere Sør-Norge de kommende 2-3 døgnene. Dette gir uansett en stabilisering iløpet av torsdagen og gjerne også fredag, men det vikigiste skjer videre inn i helgen. For da ser denne høytrykksryggen ut til å kunne utvikles videre til et nokså solid høytrykk som gir lite skyer og fritt for nedbør i Sør-Norge. Et lavtrykk godt vest av høytrykket sørger for varmluften inn fra sør og Voilà! Sommer!

Hvor lenge varer dette i så fall?

Absolutt vanskelig å si, men solen kan absolutt dominere fra torsdag til mandag, varmen kan dominere fra lørdag/søndag til mandag/tirsdag. Det er heller ikke umulig at dette holder seg enda lenger lenger, for både vest og øst for høytrykket ligger der lavtrykk som i sum vil virke stabiliserende på plasseringen av høytrykket.

Ingen garantier ennå, dessverre

Dette er 6-7 døgn frem i tid, og prognosene er følgelig ennå ikke 100% samstemte i utviklingen. De amerikanske modellene er ganske vinglete, de mest pessimistiske viser at høytrykket ikke blir noe av i det hele tatt - høytrykksryggen forsvinner bare hurtig videre østover, og lavtrykket som altså skulle sørge for varmluften kommer istedet inn mot oss med mer høstlig vær når vi entrer helgen. I så fall er det bare 1-1.5 døgn med opphold torsdag og deler av fredag (og ikke spesielt varmt heller) vi har å gjøre med.

MEN; den europeiske modellen (som går for å være verdens beste) har hatt tørrvær i 6 av de 6 siste prognosene, og varmen i de 4 siste (nye data fra denne modellen kommer 2 ganger hver dag). Da synes jeg det er grunn til å håpe. Garantier kan dog dessverre ikke gis!

Må uansett gjennom litt høst først

De kommende dagene byr på bygevær til mye av Sør-Norge, trolig også en del tordenaktivitet på Østlandet. Nedbøren iløpet av døgnene vil lokalt trolig komme opp i rundt 40mm, men dette er det knyttet mye usikkerhet til.

20 kommentarer

Anonym

10.07.2016 kl.13:52

Er dere ikke snart lei av disse evindelige spådommene som aldri går i oppfyllelse? Var det ikke denne helgen som vi straks er ferdig med som skulle bli knallbra? og så var det vel den forrige? Tror norske meterologer hadde hatt oftere rett om de spådde regn hver dag enn slik det er i dag når de prøver å "vitenskapelig" spå været.

HEI

10.07.2016 kl.14:01

Du/dere klare faen ikke melde været over deres egne hoder i morgen engang. så hvorfor gidder du/dere å uttale dere om været neste helg?

Skal jeg avsløre en ting? Det å være værmelder, er den jobben du tjener mest på iallefall i Norge, men du trenger ikke kunne eller forstå noe, lønnen får du uansett....

Skulle ønske jeg hadde som barn vært såpass smart at jeg hadde søkt jobb som værmelder....

Lekeland

10.07.2016 kl.14:10

Som de andre som har kommentert her, så er jeg ikke direkte imponert over kvaliteten på det dere presenterer.

Prognoser for langt frem i tid er en ting, men for neste dag og påfølgende BØR dere kunne treffe innenfor 80% i 80% av tilfellene! Dere er LANGT fra det nivået. Jeg har tilbrakt 2 uker i fjellet nå og det har regnet og haglet når dere har spådd lett skyet og sol (og ingen nedbør) og visa versa.

Det dere har presentert så langt denne sommeren har ikke hatt nevneverdig verdi!

til Lekeland

10.07.2016 kl.14:35

men, har du ikke sett, hvordan værmelderene på NRK, melder været i Afrika, China og Australia, der står fætsoen, og påstår at i Australia i morgen blir det vind og 30 varmegrader.......men helt ærlig, du vet jo ikke hvordan været er i Australia i morgen du fordi du er ikke der, ingen er der, men likevel så blir det kastet bort minutter for å fortelle deg hvordan været er i Australia i morgen, men de klarer ikke melde været over sine egne hoder engang i morgen, så hvorfor i hele tatt ha "nyheter" eller "værmelding" om hvordan været i Australia eller Afrika blir i morgen?

DET ER DEN BLØFFEN, men lønn får de likevel......

Finn Oddvar Stensrud

10.07.2016 kl.15:11

Hvorfor er det paradisisk med 30 grader?

For mange av oss eldre er det et "helvete"!

Ikke over 23 for min del! 😊

Bob

10.07.2016 kl.15:14

Hey..."nå kommer sommeren!"-artikkel nummer 1438...jaja,mange nok av de ,så vil dere vel treffe før eller (mer sannsynlig) siden :D

John

10.07.2016 kl.15:19

Dette var noe av det beste jeg har lest på lenge, når det gjelder annonsering av et mulig kommende høytrykk med sommervarme.Her hadde værskribentene i VG og DB noe å lære. God begrunnelse for påstanden, og hvilke prognoser som ligger bak, og med forbehold, som alltid må være tilstede. Fortalt på en lettfattelig måte.

rune

10.07.2016 kl.15:58

Herregud. Skulle tro det var drittunger som kommenterte her og ikke voksne folk. Når det er sagt så stemmer storm bedre enn yr her jeg bor

Johansen

10.07.2016 kl.16:16

Flott hvis du kan skrive gatenavn og husnummer slik at resten av landet vet hvor vi må reise for å oppleve varmen. Litt uklar værmelding....

Jack

10.07.2016 kl.16:30

Før ble jeg fortalt at bilselgere og journalister ikke var og stole på. Nå er pinadø metereologer og værmeldere i samme båt.

Unni

10.07.2016 kl.17:26

Tåler ikke så godt varmen så 20/23 grader holder for meg. Blir det varmere kan jeg ikke gå ut,må være "alderen"hehe

10.07.2016 kl.18:02

DU VERDEN OG Æ SOM HADDE FUNNE FRAM SKINNHUA

Frank

10.07.2016 kl.18:13

Vert kjempe vær i sør trøndelagi hele helgen så da så :-)

Geir Bjarne

10.07.2016 kl.18:50

Jeg synes dere snakker bare tull om værmelding ... Jeg tror det blir regn her i Arendal , noen ganger .... Tåler ikke for varmt .... vil ha normalt .

Else

10.07.2016 kl.21:56

Håper det ikke blir 30.gr. Tåler dårlig mye varme

Erika Hansen

11.07.2016 kl.03:09

Da håper vi for Unni og Else sin del at det blir over 30 grader :) sånn at dem blir glovarme og pines sakte men sikkert i varmen !!!!!! Hehehehehehehehehhehehehehehehehehehe !!!!

Anonym

11.07.2016 kl.04:01

Puuuhh tror faktisk ikke på julenissen , merkelig at det skal være så forbanna vanskelig å melde været , dere lover å lyger hele gjengen , er drittlei av dette ...

anonym

11.07.2016 kl.06:53

Når folk sitter oppe kl. 0300 om natta for å harselere over folk som ikke tåler så høy varme, må de reflektere hvilket idiotisk liv de lever !!!!

Fredrick

11.07.2016 kl.11:16

Til dere som sutrer (Gjelder øverste Anyonym, Hei, Til Lekeland og Lekeland). Foreslår at dere lærer litt om meteorologi. For det dere skriver her henger ikke på greip i det hele tatt. At dere kan prestere å skrive disse meningene ut ifra uvitenhet rundt tema syntes jeg er helt fantastisk. Men men.. Meteorologene eller værmelderne som du skulle ønske du var smart nok for å søke jobb på som liten, Hei -må ut med en melding uansett, men i disse sommerdager skal det ikke så mye meteorologi kunnskaper til for å skjønne at slik blir dagen nødvendigvis IKKE.

Ting å fundere på/finne ut av: Hvorfor oppstår vind, hva er termikk, lav/høy trykk og skyer. Lær dere litt og dere vil se at meteorologi er ett spennende men også ett uforutsigbart emne. Dere vil forhåpentligvis, etter en stund kunne ta relativt sanne spådommer om været samme dagen og kanskje de neste dager uten problem. Rett å slett ved å se opp på himmelen.

Artikkelen oppe inneholder en del informasjon, men overhodet ikke 100% sant. setninger som ''Ser ut til å kunne utivkles videre'' sier jo ikke at her utvikles det til ett høyt trykk og Voila - Sommer. Prognosen sier det men forandringer kan skje.

Den bløffen du snakker om som de alikevel får betalt for, Til Lekeland, om værmeldinger rundt om i verden. Disse opplysninger er faktisk veldig greie for enkelte da dette med vær og vind rundt om på kloden henger sammen - ALT!

Men har jeg rett så er dette ett emne du aldri vil fikse.

ketil

11.07.2016 kl.16:41

Fredrick. Det var da voldsomt, vi vet da alle at prognosene sjelden stemmer. De presenter været som rimelig sikkert og bommer stadig oftere.

Skriv en ny kommentar

hits