hits

Der kald og varm luft møtes

...blir det ofte mye spennende spektakulært vær! Og lavtrykket som gir en god del bygevær mandag-tirsdag neste uke i Sør-Norge er den store tilretteleggeren - men det spektakulære skjer ikke i Norge denne gangen.

Bildet under viser hvor det blir nedbør i utgangen av tirsdag 12. juli. Pilene angir hvor luftmassen i ca. 800m høyde har beveget i perioden fra søndag 10. juli til og med tirsdag 12. juli.


Det varme og stabile været som vil dominere de kommende dagene over kontinentet vil altså få luftmassen erstattet av en vesentlig kjøligere en fra vest og nordvest iløpet av de første dagene i kommende uke. Dette danner rett og slett en front mellom den varme og potensielt fuktige luften i øst og sørøst og den kaldere maritime luftmassen fra vest-nordvest.

Når den kalde luften fra vest presses videre østover vil denne erstatte den varme luften langs bakken og legge seg under den (den varme luften blir altså løftet). Denne løftingen resulterer i skyer som frigjør kondensasjonsvarme som igjen gjør den varme luften varmere og den stiger enda raskere.

Mye torden og kraftige vindkast?

Slikt blir det gjerne både kraftige regnskurer med torden og kanskje også lokalt kraftige vindkast. Om man skal til Alpene tirsdag-onsdag neste uke kan det altså bli spennende dager hvis denne prognosen står seg!

For øvrig; dette prinsippet (i tillegg til snøsmelting) bidro til flommen på Østlandet i mai 2013 for dem som husker det. Da så situasjonen slik ut på et tidspunkt:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar