hits

Hvordan er det å løpe i 50 graders varme?

Går det virkelig an å løpe i 50 graders varme? Ja det måtte undertegnede finne ut av! Jeg har nettopp kommet hjem fra en rundtur i Californias ørkener. Der var jeg bla. innom Palm Springs og Death Valley. Death Valley er som kjent verdens varmeste sted. Rekorden ble satt i 1913 med 56,7 grader i skyggen. Det var med spenning og forventning jeg kom til disse stedene. Ville jeg få oppleve 50 grader? 50 grader er en sjeldenhet også her, men det skjer av og til. I dagene i forkant ble det målt både 46 og 47 grader så jeg hadde et visst håp. Og tror det eller ei! Vi traff midt i blinken på en helt rå hetebølge. Andre dagen vi var i Palm Springs ble det satt ny varmerekord for det stedet med hele 122F, dvs 50,0 grader. Yes! Ny rekord! Noen dager senere var vi forflyttet oss til Death Valley, og hetebølgen bare fortsatte. Og enda en ny personlig varmerekord ble satt da temperaturen steg helt til 124F, dvs 51,1 grader!

Men går det an å løpe i slik varme? Ja det gjør faktisk det. Men ikke så lenge om gangen. 20-30 minutter er nok for de fleste. Holder man ut en time, ja da er man tøff - eller dum - alt etter hvordan man ser det. Jeg holdt det gående i 30 minutter, og det var egentlig passelig. Da har man vist at det går an, og man er fortsatt noenlunde mentalt til stede. 

Jeg forstår nå hvorfor sommeren er lavsesong for turister i Death Valley. Det er nesten bare europeere der. Amerikanerne vet bedre. De tar turen dit om vinteren og våren da det går an å nyte den fantastiske ørkennaturen til fulle i mer levelige temperaturer. Men det var en veldig artig og interessant opplevelse å løpe i 50 grader, bare man passer på å ha med nok vann og å ikke holde på for lenge. Når luften er 50 grader så stikker det i huden - så varmt er det. Jeg kommer aldri mer til å klage på varmen i Norge hvis det skulle bikke usle 30 grader en fin sommerdag!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar