hits

Hva skjer egentlig med været i nord?

Ja, jeg vet det. Ofte blir Nord-Norge neglisjert til fordel for sørligere deler av landet når det gjelder værfokuset. Dette blir ikke tilfellet i denne posten, folkens!

Temperaturene idag tidlig

Om du våknet opp idag tidlig i en av de 2 nordligste fylkene våre kunne du glede deg over temperaturer nær eller i overkant av 20 grader. Bildet under viser temperaturene for klokken 09:00.

Det ble altså en varmere morgen i deler av Troms og Finnmark enn det var i store deler av Portugal. Hammerfest har faktisk lagt bak seg en natt der temperaturen ikke gikk under 17.8 grader. Man var altså bare 2.2 grader fra en såkalt tropenatt. Det er da kult (eller varmt) på over 70 grader nord!

Fremover:

Så hvor lenge holder den varme luften seg? Bildet under viser de forventede temperaturen i forhold til normalen de kommende 4 døgnene.Som vi ser vil det i både Troms og Finnmark være godt over normale temperaturer for hele helgen og også starten av neste uke, mens det på tirsdag er jamt slut. I Nordland skjer denne omleggingen en dag før. Hva skjer?

Aktiv frontsone => Lavtrykk

Jo, tidlig neste uke ligger en frontsone langs Finland (du ser den på tirsdagsbildet over som skillelinjen mellom den varme luftmassen i øst og den kalde i vest), og på denne utvikles et lavtrykk mandag-tirsdag:


Dette resulterer etterhvert i at luften, før den når land, har blitt avkjølt av Barentshavet. Og oppå dette kommer mer skyer og nedbør. For øvrig er det ventet nedbør i deler av landsdelen også i forkant av denne lavtrykksutviklingen, men da i større grad som lokale byger.

For de som lurer

Og for de som lurer på helgeværet sørpå og i Trøndelag: lørdagen gir nedbør de fleste steder, men mest på Vestlandet der det kommer opp mot 40mm (lokalt gjerne mer), muligens også torden. Og på søndag fremdeles bygevær selv om der er større områder på Sør- og Østlandet som trolig for det meste får opphold og i tillegg noe sol.

2 kommentarer

Ja, dæven hain plystre! Æ må berre spør, ka farsken e førrmålet med at det alltid e oss i nord det ska gå ut over? Æ førrvent at kver gang det e strålandes sommar her i nord så ska all søringmedian rødd plass og gjør det tel hovedsak. Men æ må nu legg tel at det aldri e fint vær i nord hvis ikkje det samtidig plaskregn i sør, og spesielt på Østlandet. Æ vil tel og med gå så langt og sei at hvis sommar'n regn vekk i sør så e været strålandes i nord, sjøl om det regn her óg. Og det gjør nu piskandausen ikkje nåkka, førr når det regn bit fæsken.

Nå har jeg, og andre, i mange mange mange år betalt inn grønne skatter og avgifter i miljøets navn. Når vi investerer såpass mye penger inn i et produkt bør man kunne forvente å få noe i retur. I dette tilfellet bedre vær.

Når været ikke blir bedre bør man kunne gå til Forbrukerrådet og be dem lage sak mot Regjering og Storting.

Jeg krever bedre vær i hele landet, eller pengene tilbake

Skriv en ny kommentar