Sommeren er da vel ikke oppbrukt! Eller?

kommentarer

Er du en av de som tror vi har "brukt opp" sommeren 2016? Vel, generelt kan vi ikke si vi har det. Men sommerhåpet for første halvdel av Juli avhenger per nå av perspektivet ditt. Er du typen som tror Island vinner EM les bare første del; er du den beregnende typen så hopp rett til nederste del.

For den positive:

Tenk gjennom det viktigste først, ta en titt på kalenderen - vi er fortsatt i juni (selv om det er den 30.). Vi har altså 2 offisielle sommermåneder igjen, og de våte nedbørprognosene vi har fremfor oss er forutsigbare i bare en brøkdel av den perioden.

Deretter ta en titt på følgende bilder. Til venstre viser nedbøren gjennom de 3 første juli-døgnene. Bildet til høyre viser det samme, men for det 6. til det 9. julidøgnet.


Der er da mindre rødt (områder med over 8 mm nedbør) til høyre? Med andre ord må det vel være lov å håpe på mindre nedbør og skyer og mer sol litt uti Juli?

Det vi i alle fall ser er at lavtrykket ved Island nå begynner å bevege seg mot nordøst, og idet Island vinner 2-0 i kvartfinalen mot Frankrike søndag kveld ligger det ved Bjørnøya. Selv om været er ventet å bli ustabilt også i starten av neste uke ser vi indikasjoner på en høytrykksrygg fra midten av kommende uke og dette skjer samtidig med at det blir mer ustabilt over det sentrale Europa. Husker du starten av Juni da Seinen i Paris flommet over, mens vi i Norge (gitt at du oppholdt deg sør for Salten) badet i godvær? Værkartet så slik ut med høytrykk mellom Island og Norge:

Siste prognose for kommende fredag har en høytrykksrygg i samme posisjon:

Jovisst er dette noe far-fetched; 8 dager frem er i overkant av hva prognosene tillater oss å si noe som helst hva gjelder sommerværet. Men det burde da ihvertfall være bevis nok for at man ikke kan si at sommeren 2016 er oppbrukt. Eller?

For den beregnende:

Har man det store bildet for seg (som man gjerne må når man ser på langtidstrender) og bruker alle tilgjengelige data er det sørgelig lesning. Figuren under viser forventet nedbør (i prosent i forhold til normalen) for dagene 10-14 juli. 100 betyr normal nedbør, 200 det dobbelte. Blått angir over normalen og rødt under...


Oddsen for seier til Island på søndag er satt til 8,00..

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits