Urealistiske forventninger til sommerværet

kommentarer 4 kommentarer

Senest i går snakket jeg med en dame i Bergen som ble lettere fortvilet når jeg meldte om regn og regnbyger det meste av uken og bare gløtt av sol. Det dårlige sommerværet er jo ventet å vedvare en god stund, og jeg er rimelig sikker på at i takt med økende antall gråværsdager så vil antallet værsyke nordmenn øke dramatisk. Mange nordmenn blir svært skuffet over været sommer etter sommer, det har vi meteorologer fått erfare. Når så mange lar seg skuffe må en spørre seg om ikke forventningene er altfor høye, det tror vi at de er.

Folk som er litt interessert i vær vet at Norge ligger plassert i vestavindsbeltet. Lavtrykkene som går fra vest mot øst har en normal bane inn over landet vårt. Om sommeren blir lavtrykkene stort sett mye svakere enn de er utpå høsten og vinteren, men de slutter ikke å danne seg. Resultatet er at vi ofte får svake lavtrykk og fronter inn over landet som gir regnbyger, og at det kommer en kortvarig fin periode på noen få dager innimellom, en høytrykksrygg, før nye svake lavtrykk beveger seg mot landet vårt. Skal vi få langvarig pent og varmt vær som varer minst en uke og ofte lengre må det bygge seg opp det vi kaller et blokkerende høytrykk over Skandinavia. Dette er et veldig solid høytrykk som flytter lite på seg over lang tid og dermed blokkerer for lavtrykk og fronter. Dessverre er dette slett ikke normalsituasjonen, og skjer langt fra hver eneste sommer. Har en et inderlig ønske om mye pent sommervær og blir værsyk viss det uteblir har vi bare et godt råd, og det er å tilbringe sommeren i Sør-Europa.


Dessverre er bildet til høyre mye mer representativt for "normalt" norsk sommervær enn bildet til venstre. Begge eksempler for vær vi hadde sommeren 2015.
 

4 kommentarer

jan

28.06.2016 kl.16:39

Norge og værvarling er som USA og hundremillionerstatning for at en er så uheldig å få en kopp varm kaffe sølt på seg.

Nordmenn er sykelig fokusert på været. TV2 nyheter er unik som har en eller form for værvarsling 5 til 10 ganger i timen.

Jan Gerhardsen Guldvog

28.06.2016 kl.22:48

Dere i A/S Norge vèt ikke - hvor heldige - dere èr - med været! >:(

I går dumpet et solid skydekke så mye torden, lyn og monsunregn i Ozamiz City, Filippinene - at jeg fikk problemer - på motorveien (!) (Highway, som den kalles hèr).

Jeg måtte bryte mèr eller mindre alt som finnes av trafikkregler - for i dét hele tatt å kunne komme meg frem!

Pass på!

7 års - syndeflod - jeg sier ikke - mèr!

phantomblue

29.06.2016 kl.08:51

Tja når vær damene går ut i BA og sier vi får en knall sommer,kan jo en spørre hvem som har skylden,for bergensernes optimisme ang sommerværet

Regn med meg

29.06.2016 kl.10:00

Mange som ikke skjønner at naturen trenger mye vann for å overleve etter varmebølgene.

Skriv en ny kommentar

hits