hits

Tilsynelatende perfekt sommerdag?

Du har sittet deg godt til rette i solstolen.  Smurt deg med solkrem. Funnet favorittboken og noe kaldt å drikke. Nå skal solen nytes! Men... hva skjer?

Skyene popper opp på himmelen som små popcorn og før du vet ordet av det så regner det. Noen ganger så heftig at hagl melder sin ankomst og hva var det? Hører du ett tordenskrall i det fjerne?

Hva skjer? Hvor er solen? Dette var vel ikke meldt?

Noen ganger våkner man opp til det mest fantastiske sommerværet og legger store planer for dagen, men ut av det blå blir sommeridyllen knust av regnbyger og i de verste tilfellene både haglbyger og tordenbyger. Hvorfor?

I enkelte tilfeller på sommeren så ødelegger solen faktisk for seg selv. En flott skyfri himmel og solen får stråle på sitt beste, men er luften noe man kaller instabil kan dette føre til uventet vær for mange. Om sommeren varmer solen opp bakken og luften like over, herlig sommertemperatur tenker man da! Men det som videre skjer er at luft som blir varmet opp stiger til værs og er forholdene riktig og denne luften stiger høyt nok så dannes det først skyer. Hvis prosessen fortsetter så blir skyene så store at nedbør dannes, og hvis skyen får vokse seg enda større og det er nok energi i luften - ja da kan værgudene slenge på hagl og torden også!

Dette fenomenet er noe man typisk får i innlandet, for ved kysten påvirker havet litt for mye til at effekten blir like stor. Bare se her, Bergen i dag formiddag!

Dette er tatt mot vest i retning Nordsjøen og havet, der ser man blå himmel så langt øyet rekker. Altså flott sommervær ved kysten!

Snur man seg derimot mot øst og ser innover landet, ja da er tilstanden ganske en annen! Mørke skyer henger over Ulriken, blir det regn? 

Ja, hva er egentlig meldt i dag? For hele Sør-Norge er det ventet mye pent sommervær i dag, men... og her kommer det: Noe mer skyer utover dagen og mulighet for lokale ettermiddagsbyger med tordenfare. Og her er det som er vanskelig: LOKALE ettermiddagsbyger. Slike ettermiddagsbyger er vanskelig å melde i forhold til nøyaktig hvor nedbøren vil treffe. Noen kan oppleve denne tilsynelatende perfekte sommerdagen som fortsatt perfekt, mens noe får ødelagt idyllen sin helt pga ikke nødvendigvis bare en, men opptil flere regn-, hagl og/eller tordenbyger.

Heldigvis kan disse skyene og bygene forsvinne like fort som de dukker opp! Men hvem hadde trodd at solen kan ødelegge for seg selv?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar