hits

Mye vær i Europa

Sjekker man lynradaren for Europa ser man tydlig at det er mye vær på gang på kontinentet vårt!

Denne uken har store deler av Sentral-Europa blitt hardt rammet av kraftige byger med torden, som videre har ført til oversvømmelser, ras og stor vannføring i elver. Områdene som har merket det meste er Sør-Tyskland og Nord-Frankrike, men også Belgia, Sveits, Nederland og Østerrike har merket mengdene. Over større områder har det falt alt fra 40 til 80 mm per døgn og da over flere døgn. Nedbøren har kommet i bygeform noe som skaper store lokale forskjeller, så stedvis kan det ha kommet så mye som 90-100 mm på ett døgn. Når så store nedbørmengder faller over ett så stort område og over så mange dfager, får det store konsekvenser. Mange områder av både Tyskland og Frankrike har blitt erklært som katastrofeområde og menneskeliv har gått tapt.

Elven Siene som renner igjennom Paris har i skrivende stund nådd uvanlige høyder med hele 6 meter over det som er normalt og man venter videre økning opp i 6.5 meter fredag kveld. Dette har videre ført til at de verdenskjente museumene som Louvre og Orsay som ligger langs elvebredden har stengt og er i ferd med å redde kunsten fra å bli ødelagt av vannet dersom elven øker ytterligere.

De verste bygene ser ut til å trekker østover til blandt annet Romania, men det vil fortsatt gå byger gjennom helgen over de flomrammede områdene i Sentral-Europa. Mandag ser ut til å bli en dag med lite nedbør og litt varme, men tirsdag og onsdag kan det potensielt komme inn ett nytt og veldig vått nedbørsområde fra vest - som ikke vil være til hjelp for de mange menneskene som prøver å komme seg tilbake til hverdagen etter denne ukens flom.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar