Påskeværet

kommentarer

Lørdag til og med tirsdag

Høytrykket like vest for De britiske øyer holder stand i første delen av påsken og dirigerer lavtrykkene fra Atlanteret til å ta en bane over Island og inn mot sentrale deler av Skandinavia. Dette vil sette opp et hovedsaklig nordvestlig til nordlig vindfelt over landet og Sør- og Østlandet er de store "værvinnerne" første halvdel av påsken da desse områdene kommer kommer i le av fjellene i Sør-Norge. Her ventes det opphold og lange perioder med sol, men søndag mulighet for litt nedbør i de nordligste strøkene av Østlandet. Midt-Norge er derimot "værtaperene" da lavtrykke er ventet å trekk inn mot Sentral-Skandinavia. Dette vil gi lange perioder med skyet vær og nedbør fra Sognefjorden og nordover til Helgeland, nedbør hovedsakelig som regn eller sludd med snøgrenser fra ca 300-600m (lavest i nord og innlandet). 

I fjellet i Sør-Norge er det peneste været ventet øst for vannskillet med opphold og lengre perioder med sol. I vestlige fjellstrøk mer varierenede skydekke og søndag mulighet for litt snø. I nordlige fjelllstrøk fra Strynefjellet og nordover ventes det nokså skyet vær og perioder med snø. Gjennomhelgen vestlig til nordvestlig kuling i utsatte fjellstrøk. For fjellovergangene sin del er det ikke ventet de store trafikale problem fredag og lørdag grunnet havedsaklig bare veibaner, men søndag vil litt nysnø kan hende medføre vanskligere kjøreforhold? Roligere vindforhold mandag og tirsdag.

For Nord-Norge sin del vil et lavtrykk ligg over østlige deler av Barentshavet/Kolahalvøya gjennom helgen og inn i starten av påskeuken mens det gradvis svekkes. Dette gir stort sett nordvestlig til nordlig vindfelt over landsdelen og snøbyger i ytre strøk. På kysten og i fjellet i Troms og Finnmark ventes det perioder med kuling og snøfokk, og dermed lokalt vansklige kjøreforhold.  

 

Onsdag og videre utover påskeuken/helgen

Prognosene viser at høytrykket nær De britiske øyer trolig svekkes, noe som igjen vil kunne tillate lavtrykk å ta en mer sørlig bane inn over Sør-Norge. Prognosene har fremdeles vanskligheter med å modellere den eksakte banen til evt. lavtrykk og det er dermed store usikkerheter i detaljene for hele landet. Trolig vil lavtrykk dominere værsituasjonen, men mulighet for svake høytrykksrygger innimellom lavtrykkene. Temperaturene vil være avhengig av banen til lavtrykkene, men det er trolig ingen store temperaturendringer i vente.

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits