Blokkerende høytrykk?

kommentarer

Høytrykk har den siste tiden ligget over kontinentet med tørt vær og temperaturer flere grader over det normale for årstiden. Flere steder i Sør-Europa, fra Portugal og Spania i vest og østover i Middelhavsområdet har temperaturene kommet opp mot 25 grader til i underkant av 30 grader de siste dagene.

Dette blokkerende høytrykket og jetstrømmen har styrt lavtrykkene i en nordlig bane inn fra N-Atlanteren og nord av De britiske øyer, og videre nordøstover i Norskehavet. Denne situasjonen ser ut til og fortsette også resten av denne uken. Bildet til venstre under viser lavtrykkene vest for oss i morgon onsdag 12. november, og høytrykket som ligger over kontinentet. Bildet til høyre viser jetstrømmen som dirigerer lavtrykkene i denne nordlige banen inn mot Skandinavia, og opprettholder høye temperaturer for årstiden også så langt nord i Europa.

 

 

Det er områdene fra Nordland og sørover til Vestlandet som får det meste av nedbøren de neste dagene, men også Finnmarksvidda får litt nedbør i form av snø. Områdene østafjells blir liggende i lé i perioder med fint vær. Torsdag til fredag vil derimot et stormsenter flytte seg fra området nord av Irland og Skottland og nordøstover til Norskehavet og svekkes. Dermed blir det kraftig vind og mye nedbør til Sør-Norge fra sent torsdag kveld og natt til fredag, og videre utover fredag når lavtrykket trekker nordover i Norskehavet. Det ventes vind opp opp til sterk kuling langs kysten av Vestlandet, og kan hende også storm. I tillegg blir det lokalt mye nedbør på Vestlandet.

Bildet under viser lavtrykket fredag morgen.

   

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits